Umbrië

Ontdek het landelijke Umbria tussen Orvieto en Todi 

Hoewel Toscane van oudsher de grootste faam geniet, treedt Umbria met zijn indrukwekkend landschap met bergen, uitgestrekte, golvende vlakten, bossen meren en rivieren heel langzaam, maar terecht, uit de schaduw van haar beroemde buurvrouw.
De sfeer is er landelijk gebleven en het prijsniveau gunstig. Talrijk zijn de monumenten in plaatsen als Todi, Orvieto, Assisi, Gubbio, Todi en Perugia.
De traditionele Umbrische keuken is een eenvoudig keuken, gebaseerd op de boerenkeuken die veel gebruik maakt van olijfolie, tomaten, bonen, ham en salami.

Todi, de Etruskische stad Todi ligt als een arendsnest boven op een heuvel in het zuiden van Umbria. Todi wordt omgeven door drie stadsmuren, de buitenste is middeleeuws, de middelste romeins en de binnenste deels etruskisch.
Het middeleeuwse Piazza del Popolo midden in het centro storico behoort tot een van de meest pittoreske pleinen van Italie en wordt daardoor veel als decor bij filmopnames gebruikt. Het plein wordt geflankeerd door de prachtige Duomo en strenge paleizen. Er hangt nog steeds een middeleeuwse sfeer.
Als de zon goed staat, schitteren de kerken en paleizen je van kilometers ver tegemoet. Een prachtig stadje ver weg van het massatoerisme. Het leven rondom Todi laat zien hoe landelijk Italie nog is.

Orvieto, schitterend gelegen op een 300m hoge rots van vulkanische tufsteen, kijkt als van een balkon uit over een met wijgaarden overdekte vlakte.
De Duomo, een van de grootste Italiaanse romaans-gotische kerken en il Pozzo di San Patrizio, de middeleeuwse waterput met een 62m diepe schacht, zijn de pronkstukken hevan de stad. Het is heerlijk om te slenteren door de steegjes van het centro storico alsook te genieten op een van de vele terrassen van een heerlijk glas Orvieto Classico.

Mogelijke programma onderdelen van een reis:

  • een excursie naar een befaamde olieboerderij met een eigen olijfoliemuseum. Daar is voor u een proeverij georganiseerd op basis van bruschetta met olijfolie, olijventappenade, geroosterde en in olie gedrenkte artisjokken en gemarineerde knoflook onder het genot van een witte Orvieto Classico of een rode Bartolomei. Elke deelnemer krijgt als souvenir een klein blikje zelfgemaakte olijfolie van de ‘azienda’.
  • u bezoekt in het centro storico van Orvieto een regionale enoteca. Hier krijgt u een ‘kook-clinic’ waarin alle gangen  van een typisch Umbrisch menu worden gedemonstreerd. Deze clinic wordt gegeven door Maestro Sergio Maria Teutonico, uitvoerend chef met internationale ervaring, docent bij vermaarde scholen van haute cuisine (Michelin), professioneel proever van kaas, vleeswaren en olie. Maestro Sergio is in Italië een bekend persoon; samen met zijn partner Maurizio de Mario werkt hij mee aan het wekelijks tv-programma ‘Chef per 1 giorno’. Tijdens de clinic kan uiteraard geproefd en gekeurd worden. De clinic vindt plaats in een renaissance klooster waar ook om het jaar het ‘Slow Food Manifest Italia’ plaatsvindt.
  • een gastronomische wandeling door het middeleeuwse deel van Orvieto met een bezoek aan  il pozzo medievale, de Middeleeuwse put. Een fascinerende,      ondergrondse trip met bijzondere, culinaire verrassingen, onder leiding van een Engels sprekende gids.
  • een wandeling door de steegjes van Orvieto langs karakteristieke winkeltjes en      een bezoek aan de Duomo met in de cappella di San Brizio de Luca Signorelli’s frescocyclus en natuurlijk ook Orvieto Underground.
  • afscheidsdiner  vindt plaats in een landelijke fattoria enkele kilometers buiten Orvieto, waar u, alvorens aan tafel te gaan, verwelkomd wordt met een aperativo en kleine hapjes. De maaltijd wordt geserveerd aan de rand van het zwembad      met een fantastisch uitzicht op Orvieto, gelegen op het plateau dat zich vanuit het landshap verheft. De hele avond is er live-muziek.  Na een traditionele Umbrische maaltijd met vele gangen zal een Italiaanse ijscokarretje voorrijden om u van ‘espressi gelati’ te voorzien. Bij het afscheid is er voor iedere deelnemer een      leuke souveni

Het hotel in Todi is een vier sterren hotel met zwembad. Het hotel is een voormalig klooster dat verbouwd is tot een elegant, landelijk hotel.

Plaats hier uw ( aan ) vraag: Volg de instructies bij “Niet zoeken maar vragen “.


Neem contact met ons op voor meer informatie: - UNIGLOBE Special Travel