Toscane

Behalve het schitterende landschap biedt Toscane een overmaat aan historisch erfgoed en kunstschatten. Dit maakt Toscane tot een van de meets indrukwekkende en mooiste regio’s van Europa. Voor de liefhebber een echte aanrader. Toscane trekt het hele jaar door veel toeristen. In mei en oktober is het minder druk en minder heet. Deze maanden zijn bij uitstek geschikt om de regio te bezoeken en te verkennen. Florence was lange tijd het culturele en intelectuele hart van Europa. En een korte periode ook de hoofdstad van Italie. Een bezoek meer dan waard. Deze regio is ook heel geschikt voor een geheel verzorgde groepsreis.

Panicale is een middeleeuws dorpje vlakbij Lago Trasimeno. Hier wordt nog steeds het ambacht ‘ars panicalensis’ bedreven (handborduurwerk op tule). Een bezoek waard is Chiesa San Sebastiano waar een fresco te zien is van Perugino waarop de gemartelde St. Sebastiaan bij het Lago Trasimeno afgebeeld staat.

Bagno Vignoni, met haar etherische sfeer en opstijgende waterdampen is het paradepaardje van San Quirico d’Orcia. Het kuurplaatsje ligt even ten zuiden van San Quirico. Het gebied van Bagno Vignoni was al bij de Romeinen bekend vanwege zijn bronwater dat temperaturen heeft van vaak meer dan 50°C. Het water wordt verzameld in een vijver, die nog door de de Medici’s gebouwd werd en het sprekende centrum van het stadje vormt. Aan de rand van het bassin is een kleine kapel gewijd aan St. Catharina van Siena. Het thermenbad, dat waarschijnlijk al sinds de Etruskische periode bekend was, werd ook gebruikt door de Romeinen. Een bewijs hiervan is een gedenksteen boven de zuilengalerij van de Santa Caterina kerk, waarin deze bronnen worden gewijd aan de Nimfen.
Bagno Vignoni werd een stop- en rustplaats voor de vele pelgrims die langs deze Via Francigena naar Rome reisden, één van de belangrijkste pelgrimsbestemmingen van de christenen. Met de vele bezoeken aan de thermen ontwikkelde het dorp van Bagno Vignoni zich tot een zetel van de parochiekerk.

Sant’ Antimo is een unieke benedictijnen abdij in Toscane. In de Middeleeuwen was de abdij belangrijk en welvarend. De abdij is oorspronkelijk waarschijnlijk rond 800 gesticht door Karel de Grote. Het verdwijnen van de keizerlijke macht leidde aan het eind van de 13e eeuw tot het verval van de abdij, die in 1462 werd opgeheven. De hoge, goedgeproportioneerde basiliek werd rond 1118 naar Frans voorbeeld uit regelmatig gehakt hardsteen opgetrokken, zoals blijkt uit de voor Italië ongebruikelijke kooromgang met straalkapellen. Deze kooromgang was geïnspireerd op het benedictijnenklooster Cluny in Bourgondië, waarvan de bouw in 1088 van start was gegaan. Daarentegen getuigen de geïsoleerde klokkentoren en een minimaal gebruik van ordeningselementen van een Italiaanse bouwtraditie.

Montalcino is een kleine gemeenschap in de provincie Siena in de regio Toscane. De Brunelli di Montalcino is één van de beste wijnen uit Italië.
De Brunello di Montalcino is een rode wiijn met de controle herkenning ‘Denominazione di Origine Controllata (DOC) of DOCG (=DOC + ‘e Garantita’). De wijn wordt geproduceerd in Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino behoort samen met andere Italiaanse rode wijnen, zoals de Barolo en Supertuscans zoals Sassicaia, tot de beste wijnen ter wereld.
Een Brunello wordt na 4 jaar op de markt gebracht en een Brunello Riserva na 5 jaar. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Dat kan zelfs enkele tientallen jaren zijn, maar dat is afhankelijk van factoren zoals lagering, jaargang en wijnhuis.

Chiusi is een kleine stad in Toscane van ruim 8000 inwoners. Chiusi was oorspronkelijk een Etruskische stad, en heette toen Clevsin- (de Latijnse naam was Clusium). De stad was strategisch gelegen op een heuvel ten westen van de rivier Chania. Hoewel de grootte het misschien niet doet vermoeden was Chiusi een belangrijke drager van de Etruskische politiek en cultuur. Het kende zijn bloeitijd tussen de zesde en de vijfde eeuw v.Chr.. Nadat het door Rome was ingelijfd verloor het veel van zijn grandeur. Aan het einde van de 6de eeuw na Christus werd Chiusi één van de belangrijkste hertogdommen van de Longobarden.
Chiusi is nu vooral bekend door de verzameling Etruskische kunstvoorwerpen en urnen in het Museo Nazionale Etrusco. Daarnaast telt het talrijke kerken die artistieke waarde hebben, zoals de kathedraal San Secondiano.

Firenze, Florence, de hoofdstad van Toscana, Toscane, trekt het hele jaar door veel toeristen, maar in mei en oktober is het aanmerkelijk minder druk en vooral minder heet! Deze maanden zijn dan ook zeer geschikt om de stad te bezoeken.
Door bijna drie eeuwen ononderbroken heerschappij van de di Medici heeft ervoor gezorgd dat Florence tot ongeveer het jaar 1730 het culturele en intellectuele hart van Europa was. Het historische gedeelte van Firenze is heel compact, zodat de meeste bezienswaardigheden te voet te bereiken zijn. De Duomo is het middelpunt van de stad. Ook de koepel, een wonder van architectuur is een bezoek waard. Om een koepel van deze grootte te maken, zonder de gebruikelijke steunconstructie, heeft Brunelleschi heel ingenieus een dubbele koepel ontworpen. Een koepel in een koepel dus. Via kleine trapjes loop je als het ware door de koepel naar het hoogste punt vanwaar je een spectaculair uitzicht over de stad hebt. Ook de Piazza della Signoria, lange tijd het politieke centrum van de stad en nu vooral bekend om de David van Michelangelo. Hier bevindt zich ook het Palazzo Vecchio, het gemeentehuis van Firenze, Florence. Daarnaast beginnen de Uffizi, het belangrijkste kunstmuseum van Firenze, Florence en het grootste van Italië. H et is handig vooraf te bepalen wat je hier graag wilt zien, want in dit museum hangt zoveel meer dan ‘De geboorte van Venus’ door Botticelli.
Meer naar het oosten staat de kerk Santa Croce, met fresco’s van Giotto en graven van beroemde Florentijnen zoals Michelangelo, Galileo Galilei en Macchiavelli. Dante ligt er niet begraven – dat wilde hij zelf niet; daarentegen staat er wel een monument voor hem.
Via de Ponte Vecchio met zijn vele piepkleine juwelierswinkeltjes kom je in de wijk Oltrarno (aan de ander kant van de Arno). Vroeger zaten op de brug kleine leerlooierijen die, doordat ze met hun achterzijde boven de Arno zweven, gemakkelijk hun afvalwater konden lozen direct in de Arno.
Als je Firenze, Florence, van links naar rechts hebt doorkruist en geen schilderij meer kunt zien, dan wordt het tijd om heerlijk bij te komen in de Boboli-tuinen. Deze tuinen zijn speciaal aangelegd voor de Famiglia de Medici’ volgens Renaissance principes. De vele fonteinen en aangelegde waterpartijen zorgen voor een aangename verkoeling. Ook een bezoek aan het Piazzale Michelangelo aan de Oltrarno is de moeite waard. Niet alleen kun je daar gratis je auto parkeren, maar ook heb je een spectaculair uitzicht over de stad.

SiennaDit stadje straalt nog steeds een middeleeuwse sfeer uit. Een stad op een heuvel, gedomineerd door het silhouet van de Duomo, waar je lekker door de kleine smalle straatjes kunt dwalen. Op de affreschi, fresco’ s, in het Palazzo Pubblico kun je zien dat dit beeld nauwelijks veranderd is.

Het beroemde schelpvormige licht hellende plein heeft een intiem karakter en is erg geschikt om eens heerlijk op de grond te gaan zitten en alle indrukken op je af te laten komen. Al dan niet genietend van een stuk panforte, letterlijk ‘het zware brood’ , de specialiteit van Siena, gevuld met vruchten en noten, die je in een van de winkeltjes op het plein kunt kopen. De Fonte Gaia met reliëfs van Jacopo della Quercia biedt aangenaam verfrissend drinkbaar water dat wordt aangevoerd door een 500 jaar oud aquaduct. Het plein wordt gedomineerd door het Palazzo Pubblico, nog steeds het stadhuis en onderkomen van het Museo Civico, en de 102 meter hoge Torre del Mangia, de campanile van het paleis.

Ook de Duomo van Siena kent zijn weerga niet met beeldhouwwerken van Michelangelo en Nicola Pisano. In deze Duomo weet je niet waar je moet beginnen. Het loont ook zeker de moeite om eens goed te kijken waar je nu eigenlijk overheen loopt. De ingelegde vloer is werkelijk schitterend. Tijdens de bouw brak de pest uit en verdween al het geld uit de stad. Als de plannen voor de oorspronkelijke bouw waren gehandhaafd was deze Duomo de grootste kerk van de christelijke wereld geweest. Zoals je duidelijk aan het bouwwerk kunt zien staat alleen het middenschip er en is er een begin gemaakt met de uitbouw naar het oosten. Als je vanuit het Piazza del Campo door de kleine straatjes (Via del Poggio) naar het Piazza del Duomo loopt, loop je onder een grote poort door het plein op. Deze poort is eigenlijk een zijdeur in de gevel van het nooit afgebouwde gedeelte…..Het geeft wel een duidelijk indicatie van wat het oorspronkelijk plan geweest is. Via het Museo dell ‘Opera del Duomo, waar een aantal kunstwerken zijn ondergebracht die vroeger de Duomo sierden, kun je klimmen tot aan het hoogste punt van het niet afgebouwde gedeelte. Verheven boven de drukte van het plein en de stad heb je een werkelijk prachtig uitzicht over het plein en de landelijke omgeving.

Een echte aanrader is een ontdekkingstocht naar Castiglioncello del Trinoro. Gelegen op 800 meter hoogte, hoog uittoerend boven het prachtige Toscaanse landschap. Vanuit het dal van Val d’ Orcia, over smalle, witte, onverharde wegen kom je aan bij een ommuurd stadje uit lang vervlogen tijden. Het dorpje heeft een historie die teruggaat tot de vijfde eeuw voor Christus toen de Etrusken dachten een copie te hebben gevonden van de berg Olympus op de hoogste top van Toscane- de heilige Monte Amiata. Na aanvankelijke bloei tijdens de Renaissance heeft het kleine juweel op de top de eeuwen kunnen doorstaan. Om nu weer tot nieuw leven te worden gebracht door Amerikaans geld.

hotelbelPlaats hier uw ( aan ) vraag:
Volg de instructies bij “Niet zoeken maar vragen ”


Neem contact met ons op voor meer informatie: - UNIGLOBE Special Travel