Sinaï

standalone_build_imageHet Sint Katharina Klooster is de plek waar God tot Mozes sprak vanuit een brandend braambos.Hier gebood God aan Mozes om zijn volk weg te leiden uit de slavernij van Egypte, op weg naar het beloofde land.

In het hart van de zuidelijke Sinaï, aan de voet van de twee hoogste bergen van Egypte, ligt het St. Katharina Klooster. Eén van de oudste kloosters ter wereld. Keizerin Helena liet de kapel van het brandende braambos in 337 bouwen, als hart van het klooster. Volgens de overlevering is de braamstruik een stek van het Bijbelse braambos.

De brandende braamstruik kan symbolisch zijn voor een unieke rondreis met als middelpunt het St. Katharina Klooster. Met bezoeken aan en belevenissen in Cairo, de Sinaï, Petra en Jeruzalem. Laat u verrassen door een reis door de geschiedenis. Geheel op maat door ons samen te stellen.

Sint Katharina Klooster
Het Katharina klooster in de Sinaï is een van de oudste en beroemdste kloosters ter katharinawereld. Het behoort tot de Grieks Orthodoxe kerken en wordt door Griekse monniken bewoond. Het volledig ommuurde klooster werd tussen 548 en 565 gebouwd in opdracht van keizer Justinianus I van Byzantium om de monniken bescherming te bieden tegen aanvallen. Het klooster ligt in het hartje van de zuidelijke Sinaï woestijn niet ver van het dorpje Milga.

Het klooster is gebouwd op de plaats van een eerdere Mariakapel die hier ooit door monniken is opgetrokken. Volgens de legende is het de plaats waar Mozes het brandende braambos aantrof. Tot de schatten van het klooster behoren (of: behoorden) handschriften en iconen uit de vroege geschiedenis van het christendom. Het meest waardevolle handschrift is de Codex Sinaiticus een bijbel uit de4e eeuw. Vandaag bevindt zich een groot deel hiervan in het British Museum in Londen. Wel bewaart het St.Catharina klooster de Codex Syriaticus, een handschrift uit de 5e eeuw. Het klooster heeft een uitzonderlijk mooie collectie iconen, waarvan sommigen uit de 6e en 7e eeuw. Deze oudste iconen zijn ondanks de iconoclastische periode bewaard gebleven. Sommige zijn uitgevoerd in was techniek en doen denken aan Fayoem-portretten. Een voorbeeld is de Christus-icoon, waarvan een foto hier wordt weergegeven Sinds 2002 staat het klooster op de wereld erfgoedlijst van UNESCO

Sinaï woestijncamel_safari_wadi_rum_desert_jordan_arabian_desert
Wadi Feiran is de grootste oase in het zuiden van de woestijn en ligt niet ver van belangrijke strandbestemmingen in Egypte. In Wadi Feiran leefde ooit de bedoeïenenstam Gebel el Banat, voornamelijk bestaande uit vrouwen, die niet uitgehuwelijkt wilden worden. Ze vluchtten de bergen in als zij uitgehuwelijkt dreigden te worden door hun families.

Ook gelooft men dat Mozes in de Wadi Feiran op een rots sloeg waardoor er een bron ontstond. Als gevolg hiervan stichtte men de eerste Christelijke gemeenschap ter wereld. Nu rest alleen nog een klooster. Die je mag pas bezoeken nadat je toestemming hebt gekregen van het St.Catharina klooster. Zowel toen als nu is Wadi Feiran een relaxte en prachtig beboste oase met 12.000 dadelpalmen. Een bezoekje waard!

Zes uur rijden verder ligt de berg Serbal. Hiervan dachten de eerste Christenen dat de berg van Mozes was. Diegene die de tocht onder begeleiding van professionele gidsen aandurft, wordt beloond met een geweldig vergezicht over de Sinaï.

Wadi Mukhatab verbind Wadi Feiran met Wadi Maghara. In deze wadi bevinden zich talloze inscripties van verschillende tijdperken, het merendeel komt uit de Nabateïsche tijd. Het woestijnlandschap van Ramlat Himayir is adembenemend. In de omgeving bevindt zich het Bos van de Pilaren. De kleine oase Bir Igna is een handige stopplaats voor een lunch.

Wadi Khudra is een groene vallei van woestijnkruiden en acaciabomen. Nagb el Baraqa is beter bekend als de heilige berg van de Sinaï, een landschap met duinen en kliffen van zandsteen. Verderop ligt de White Canyon die zijn naam dankt aan het feit dat het mineraal van de stenen wit is, waardoor er een prachtig gepoederd zandpad is ontstaan.

Bedoeïnen
Bedu, betekent  “inwoner van de woestijn” en verwijst meestal naar de nomaden die wonen in Arabië, de Negev, en de Sinaï. Voor de meesten onder ons roept het woord “woestijn” een sprookjesbeeld op van karavanen met kamelen en mysterieuze mensen. Vroeger lag dit beeld niet ver van de waarheid. Op de uitgestrekte vlaktes van de Sinaï, reisden Bedoeïnen per kameel van oase naar oase. Het merendeel van de bedoeïenen stammen af van Sinaï-stammen die gemigreerd zijn van het Arabisch schiereiland tussen de 14de en 18de eeuw.

Vandaag de dag hebben veel bedoeïenen in de Sinaï hun traditionele bestaan veranderd naar een moderne manier van leven. Toch overleeft de bedoeïen cultuur nog steeds in de Sinaï, vanuit uw hotel in Sharm-el-Sheikh en Dahab kunt u mooie uitstapjes en excursies maken naar bedoeïen.

Petradaypet3
Jordanië lag op een belangrijke handelsroute tussen Jemen, Perzië (het huidige Irak), Syrië en de Romeinse en Griekse rijken. De antieke stad Petra was een belangrijk knooppunt op deze route, die de Nabateeërs veel welvaart heeft gebracht. Daarna hebben afwisselend de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen hier huis gehouden.

De “Red – Rose” stad Petra is uitgehouwen in steile rotsen door de Nabateeërs, een ijverig Arabisch volk dat zich meer dan 2000 jaar geleden  in het zuiden hebben gevestigd hebben. Verstopt achter een smalle, diepe Siq (kloof) kronkelend door de massieve rotswand bevindt zich de majestueuze gevel van het zogenaamde ‘Treasury’ (Al-Kazneh). Dit effect geeft een adembenemend uitzicht als de zon daar opkomt. Het klooster (El Deir) en de High Place of Sacrifice ( de Al Madbah) zijn enkele van de talloze archeologische wonderen om te ontdekken bij Petra.

JeruzalemJeruzalem Al-aqsa-mosque01
Als er een stad is in de wereld waar geschiedenis wordt en werd geschreven, dan is het Jeruzalem. Een smeltkroes van culturen met een onvoorstelbaar aanbod aan historische herinneringen en belevenissen. Inspirerend om vanaf een terras de mooiste vergezichten te zien van een stad die op heuvels is gebouwd.

Door de veelheid aan aanwezige culturen is het culinair genieten van de diversiteit aan gerechten. Overigens is er van vermeende dreiging helemaal niets te merken in deze al duizenden jaren springlevende stad.

Een bezoek aan Israël zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Jeruzalem. Deze stad is een echte must, in het bijzonder voor mensen die Israël voor de eerste maal bezoeken. Jeruzalem is met geen andere stad ter wereld te vergelijken. Dit is de heilige stad voor de drie belangrijkste wereldgodsdiensten; er werd gedurende drie millennia door verschillende mensen en naties voor gestreden.

Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en voor sommigen het centrum van de wereld. Wat is er al niet gezegd over de heiligste stad ter wereld, de opnieuw verenigde stad, de eeuwige stad die duizenden jaren geleden voor het eerst werd gebouwd en duizenden jaren lang miljoenen gelovige pelgrims aantrok. Haar geschiedenis is te horen in het fluisteren van de wind langs de muren, waar elke steen een wonderbaarlijk verhaal vertelt. Dit is Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, de enige stad ter wereld met 70 namen van liefde en verlangen, de stad die in oude kaarten wordt weergegeven als het centrum van de wereld en nog steeds wordt aanbeden als een jonge bruid. Jeruzalem is een stad van overweldigende gevoelens, een stad die een religieuze en spirituele ervaring belooft, spanning en plezier, interessante rondleidingen en vermakelijke avonturen. Naast de fascinerende historische en archeologische bezienswaardigheden van Jeruzalem, vindt men er verbazingwekkend moderne toeristische attracties voor liefhebbers van cultuur, kunst, theater, muziek, architectuur en gastronomisch genot.

hotelbelPlaats hier uw ( aan ) vraag:  Volg de instructies bij “Niet zoeken maar vragen “.


Neem contact met ons op voor meer informatie: - UNIGLOBE Special Travel