Sicilië

De geschiedenis van Sicilië is die van ‘indringers en bezetters’.

Ga maar na: Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Spanjaarden, Fransen, Duitsers en niet te vergeten (in de ogen van de echte Sicilianen)… Italianen, hebben het strategisch gelegen eiland in de laatste 25 eeuwen overheerst. Er wordt gezegd dat juist deze eeuwenlange buitenlandse overheersing ervoor gezorgd heeft dat de Sicilianen nog steeds een groot aangeboren wantrouwen hebben ontwikkeld voor ‘de staat’ of ‘de overheid’. Deze natuurlijke afkeer heeft er mede voor gezorgd dat de Italiaanse regeringen tot voor kort nooit de broodnodige steun kregen van het Siciliaanse volk bij de bestrijding van de mafia (met één f in tegenstelling tot de Nederlandse schrijfwijze). Hoe het ook zij: met name de Grieken (500 voor Christus) en de Arabieren (600 na Christus) brachten echter ook hun beschaving mee. Een en ander is goed te zien op veel plaatsen op het eiland.

Hoewel het klimaat van Sicilië natuurlijk fantastisch is, is het jammer als je hier alleen komt voor een strandvakantie (er is hier zoveel moois te zien!). Voor de mooiste stranden moet je meestal betalen, maar dan lig je wel op een ligbedje onder een parasol. De publieke stranden van Taormina zijn vaak iets minder goed bijgehouden en je ligt vaak met je handdoekje op grotere of kleinere kiezels. Cefalù aan de noordkust, tussen Palermo en Messina, vormt de uitzondering. Hier vind je zeker mooie stranden. Het is een prachtig pittoresk stadje, aan de voet van een hoge klif waar alleen de klimgeiten omhoog kunnen. Het heeft een zeer bijzondere 12e eeuwse kerk in Normandische stijl met van binnen Arabische kenmerken. Alsof je de klok er op gelijk kunt zetten, begint ook hier om 6 uur de passeggiata of ‘pantoffelparade’; plotseling ben je een onderdeel van het dagelijks leven!

Om alles mooie plaatsen te bezoeken, moet je minstens 2 keer naar Sicilië. De verbindingen tussen alle steden en stadjes zijn heel behoorlijk en niet duur. Je moet er wel wat tijd voor uit trekken. De treinen lopen niet echt op tijd maar gaan wel dwars door de prachtige binnenlanden van dit mooie eiland. De bus, il Pullman, vaak redelijk luxe en op tijd, brengt je van Palermo naar Siracusa (zo’n beetje de grootste afstand) in 4 uur. Reizend door de glooiende berglandschappen kun je terechtkomen in uitgestorven spookstadjes (de Sicilianen zijn tussen 1860 en 1960 ‘en masse’ vertrokken naar Noord Italië en de VS), of de wat grotere steden Caltanissetta, Piazza Armerina en Enna. In deze steden staan enorme barokke gebouwen, die je doen verlangen naar de vroegere grandeur. Op de lokale, levendige markten koop je enorme bossen verse basilicum of oregano voor een prikkie. Alleen al om de geur van dit soort kruiden, waar de Provence dan misschien beroemd om is, is het de moeite waard om Sicilië te bezoeken. Ga niet in de winter (bijna alles is dicht) of in juli of augustus (de hitte, mede dankzij de Sirocco-wind uit de Sahara, is ondraaglijk), maar ga bij voorkeur in mei. De cultuur, natuur en bovenal sfeer van dit eiland zullen je voor eeuwig bijblijven.

Sicilië staat bekend om haar gastvrijheid. Wie Sicilië als bestemming kiest zal een rijk gebied ontdekken, met een uitzonderlijk klimaat, bijzondere tradities, geschiedenis, cultuur en natuur. Het hele jaar door. De bezoeker zal de gelegenheid krijgen om het eiland van binnen uit te ontdekken en te beleven. Inclusief een veelheid aan events en religieuze tradities.
Het eiland is gemakkelijk te bereiken vanaf meerdere luchthavens en met diverse luchtvaartmaatschappijen.

hotelbelPlaats hier uw ( aan ) vraag:
Volg de instructies bij “Niet zoeken maar vragen ”


Neem contact met ons op voor meer informatie: - UNIGLOBE Special Travel